Koko ajan terveempi

Usein ajatellaan, että jumit, kivut ja jäykkyydet nyt vaan kuuluvat osaksi elämää. Ja että keho on vähän vieras, erillinen kokonaisuus, joka "vihoittelee" tai keksii milloin mitäkin oikkuja.


There is no reason for our bodies to suffer when most of our life is still before us. (Thomas Hanna - Somatics)

There is no reason. Monenlaista liikuntaa olen harrastanut elämäni aikana, enkä koskaan ole ollut näin hyvässä kunnossa kuin nyt, kun liikuntani koostuu lähes ainoastaan Niasta. En ole erityisen lihaksikas, erityisen notkea tai erityisen nopea. Mutta koen, että kehoni on tasapainosesti hyvässä kunnossa. Se toimii erilaisissa arjen tilanteissa niin, että voin luottaa siihen. Ei tarvitse pelätä liukastumisia tai revähdyksiä ja voimaa sekä liikkuvuutta on sopivassa suhteessa. Minulla on ylipäätään hyvä olla kehossani.


Ja niitä jumeja – kyllä, joskus niska jumittaa, itseaiheutetusti. Siitä lähtien kun aloitin joogan ja Nian, joissa molemmissa on oleellista tietoinen liike ja oman kehon havainnointi (huom oman – ei niinkään ohjaajan!) – aistin tulevat jumit aikaisemmin kuin ennen. Itse asiassa siedän nykyisin staattista paikallaan oloa huonommin, mikä on hyvä juttu. En siis ole tullut immuuniksi jumeille, mutta olen oppinut huomaamaan pieniä merkkejä aikaisemmin ja minulla on myös osaamista ja ymmärrystä puuttua niihin aikaisemmin. Olen oppinut pitämään itse itsestäni huolta niin, että ei tarvitse mennä hierojalle tai muulle ulkopuoliselle "fiksaajalle" puolen vuolen välein.


Terveempien tapojen oppiminen – se on yksi asia mitä arvostan eniten laadukkaissa liikeharjoituksissa. Opin pitämään itsestäni parempaa huolta. Myös Nia on somaattinen harjoitus, jossa on nimenomaan kyse siitä, että opitaan itse itselle terveempiä tapoja – poisopitaan epäterveestä. There is no reason for our bodies to suffer… tai ylipäätään elämän ei tarvitse olla kärsivää selviytymistä.


Olen itse nyt hieman alle 40-vuotias eivätkä näkymät ole ollenkaan sellaiset, että tästä alkaa alamäki. Päinvastoin. Nia-harjoituksen myötä opin tuntemaan itseni, kehoni, käytökseni koko ajan paremmin, ja elämäni laatu vain paranee.


Kuva: Chris Montgomery / Unsplash