Luo terveyttä nyt

Voisiko liikunnan tavoite olla luoda hyvinvointia tässä hetkessä? Silmääni särähtää usein viestikombo: keho kohteena, ohjeet ulkopuolelta, ihannetavoite. Harjoitus on tavallaan kolmella tavalla etäännytetty itsestä ja nykyhetkestä.


1) keho kohteena jota työstetään, muokataan, laitetaan kuntoon, fiksataan..."Kehoni on huonossa kunnossa...". Mutta kun, sinulla ei ole kehoa vaan sinä olet kehosi. Ja kehosi on nyt sellainen miten olet elänyt. Simple.

2) ohjeet ulkopuolelta - tottakai on hyvä, että me haetaan apua ja tietoa sellaisilta, jotka ovat asiaan perehtyneitä ja joilla on enemmän kokemusta. Minäkin teen sitä jatkuvasti ja nautin siitä. Mutta sen ei tarvitse tarkoittaa oman vastuun ja vapauden ulkoistamista. Ohjaajana koen, että myös minulla on jotain osaamista, josta voin jakaa muille. Samalla kuitenkin tavoitteeni on, että mitä enemmän käyt tunneillani, sitä paremmin opit tuntemaan itse itsesi, ja alat toimia yhä itseohjautuvammin. Sinä olet kuitenkin oman kehosi paras asiantuntija. Myöskin "seuraa vain näitä ohjeita" listat on hyviä! Varsinkin alkuunpääsemiseen, tai jos tuntuu, että tietomäärään hukkuu, eikä tiedä mistä aloittaisi. Mutta minä pitäisin siinä rinnalla yhtä tärkeänä somaattista lähestymistä koko prosessiin. Oman kehon ja liikkeen havainnoinnin, siitä oppimisen ja oman kehotietoisuuden kehittämisen (vrt. ruksaa listaan nämä on nyt suoritettu).

3) tavoite tulevassa. Tavoitteet ovat ihania ja motivoivia ja monesti terveellisiä! Mutta silti - nauti elostasi nyt! Keho on superviisas, se mukautuu koko ajan niihin haasteisiin, joita elämäntyylisi sille tarjoilee, koko ajan tasapainoa hakien.


Luo terveyttä nyt. Mahdolliset isommat ja pysyvämmät muutokset parempaan ovat luonnollista seurausta tästä.


Kuva: Alex Alvarez / Unsplash