Ilo on vakavasti otettava asia

Arvaan, että joku saattaa kyseenalaistaa: "miten niin iloa ja elinvoimaa?". Avaan mielelläni mitä tarkoitan ja miksi pidän juuri näitä merkittävinä.

Elinvoiman vaalimista ei varmaankaan kukaan kyseenalaista. Sen toteuttaminen vain pääsee helposti unohtumaan kaikkien to-do asioiden keskellä. Elinvoima on arvokkainta mitä meillä on ja sen vaaliminen pitäisi olla ykkösenä. Sen ei pitäisi olla satunnaista luksusta.

Entä ilo? Uskallan arvata, että aika moni pitää ilon alleviivaamista optimistien epätoivoisena harhana. Ensinnäkin haluan sanoa, että ilontäyteisellä elämällä en tarkoita eloa, josta suljetaan pois suru. Tai epävarmuus ja murheet. Enkä tarkoita ilolla hauskuutta. Vaan syvempää nautintoa, elämän makua. Haluan alleviivata: ilo tulisi ottaa vakavasti.

Syvää iloa voi huomioida kaikessa tekemisessä. Samoin kuin sitä elinvoiman vaalimista. Molemmissa lähtökohta on omassa kehossa. Hyvin lähellä siis. Omissa aisteissa. Siinä että on yhteydessä sisään- ja ulospäin.

Haluaisitko vaalia paremmin iloasi ja elinvoimaasi? Se on yksinkertaista ja maksutonta. Vaikeaa siinä saattaa olla juurtuneet tavat. Mutta tavat ovat muutettavissa. Jos haluat kokeilla, annan sulle tutkailtavaksi kolme oleellisuutta, jotka voivat kysymysten tarkastelun  kautta vapauttaa ilolle ja elinvoimalle jo enemmän tilaa.

  1. Energiataso

  2. Ilmaisu

  3. Latautuminen

Lisäksi annan varsin yksinkertaisen harjoituksen ilon ja elinvoiman vaalimiseen. Vinkki: kesä on siihen ihan loistavaa aikaa!


Tilaa tekstini Ilosta ja elinvoimasta uusi normaali täältä. Jatkossa saat kerran kuussa viestin - tuulahduksen - jossa on jotain aitoudesta, ilosta, rentoudesta, elinvoimasta. Lisäksi kerran kuussa saat lyhyen tiedotteen ajankohtaisista tunneista ja tapahtumista. Jos bloggaan, saat tiedon uudesta tekstistä. Saat viestejä siis 2-3 kuussa ja voit milloin tahansa poistaa itsesi vastaanottajien joukosta. Pidän itse selkeydestä, siksi tämä info.


Ps. Juuri elinvoiman vaaliminen on minua ohjaajana eniten motivoiva seikka. Työni on erittäin palkitsevaa, koen sen merkittäväksi ja lopulta se on myös tapa luoda itse itselleni hyvinvointia. Olla myös itse siellä elinvoiman lähteellä.


Kuva: Noah Silliman / Unsplash