Rohkeudesta

Courage, creativity, curiosity. Nämä mainittiin eräässä videopätkässä Tukholman Nobel-museossa, jossa kävin perjantaina. Että nämä hyveet ovat johtaneet meitä suuriin saavutuksiin. Mitä kaikkea me ollaankaan lajina tutkittu, kehitelty ja saatu selville! Huikeaa! Ja sitten toisaalta me ollaan käytetty ihmeellistä ihmismieltämme myös melko katastrofaalisin seurauksin. Siksi tämä museovierailun muistutus mielemme potentiaalista oli erityisen inspiroivaa.


Rohkeus, luovuus, uteliaisuus – ne ovat loistavia mausteita elämään. Ja oikeastaan enemmänkin kun mausteita ne ovat aikaan saavia voimia. Uteliaisuuden on yksi vahvoista piirteistäni. Haluan tutkia, selvittää, kokeilla, oppia uutta. Ja luovuus – se on arjessani mukana monella tavalla, se on isosti yksi niitä seikkoja, jotka tekevät elämästä maukasta. Myös rohkeus on kulkenut mukana niin, että olen aikuisiälläni säännöllisesti hakeutunut sellaisiin tilanteisiin, jotka ovat epämukavia siinä mielessä, että ”en osaa”. Moni läheinen on myös kommentoinut minun olevan rohkea...mikä on minulle itselleni tuntunut jotenkin vieraalta kuvaukselta, itse kun olen kokenut asian vaan niin, että olen tehnyt niin kuin on tuntunut tarpeelliselta, oikealta ja hyvältä.


Niin, uskollisuutta sille, minkä kokee oikeaksi ja hyväksi. Sitä on rohkeus? Nobel-museossa kuuntelin yhden audio-tarinan, jonka viesti oli suunnilleen tämä: älä anna painoarvoa sille, jos muut epäilevät hyvää tarkoittavia toimiasi sanoen: mutta tulipalo on niin hurja, mitä muka auttavat nuo muutamat kantamasi pisarat… Oleellista on se, mitä tuot tilanteeseen. Pienessä mittakaavassa. Tai maailmaan isommassa mittakaavassa. Nimittäin, aiomme tai emme, joka tapauksessa tuomme kaikkiin tilanteisiin jotain. Joten…mihin haluat käyttää ihmeellistä ihmismieltä, sielua ja sydäntä? Rohkeutta, luovuutta, uteliaisuutta?


Kauan ennen aamua tajusin, että etsin sellaista minkä olin tiennyt aina. Että kaikki rohkeus on eräänlaista uskollisuutta. Että pelkuri hylkää aina ensimmäiseksi itsensä. Sen jälkeen on helppoa pettää kaikki muu. Tiesin, että toisilta rohkeus vaatii vähemmän ponnistuksia kuin toisilta mutta uskoin, että kaikki jotka sitä haluavat voivat sen saavuttaa. Että ratkaisevaa oli halu. Se oli itse asia.

(Kaikki kauniit hevoset, Cormac McCarthy)


Kuva: Aarón Blanco Tejedor / Unsplash