Tuntikuvaukset

Nia - yksi laji, monta tuntityyppiä

 

 

Nian toimintafilosofian perusta on Through Movement we find Health. Tämä on siis yhteistä kaikille Nian tuntityypeille ja elämäntavalle laajemmin. Kuitenkin liikettä lähestytään eri tunneilla hieman eri tavoin. Kaikille tunneille voi aina tulla ilman aikaisempaa kokemusta tai osaamista. 

Classic Nia

Jos tuntikalenterissa lukee vain Nia, tämä on se "normitunti". Tunti on sulava yhdistelmä muotoa ja vapautta. Se rakentuu selkeän, yksinkertaisen koreografian ympärille ja mukana on myös vapaampaa liikettä. Oleellisinta on liikkeestä ja musiikista nauttiminen sekä oman kehon aistiminen. Muotoa (koreografiaa) käytetään tähän tarkoitukseen, sen oppiminen ei siis ole itse tarkoitus. 

Nia Move IT (level 1 ja 2)

Nian liikekieli rakentuu 52 liikkeestä. Jalkaterät, alaraajat, kämmenet ja sormet, yläraajat sekä kehon keskusta (lantio, rintakehä, pää) - kaikille on omat liikkeensä. Ne perustuvat funktionaaliseen liikkeeseen ja kehon toimintakyvyn ylläpitämiseen. Nia Move IT tunnilla jokaiselle liikkeelle omistetaan yksi minuutti. Muut Classic Niasta tutut elementit ovat menossa mukana. 

Level 1 - tunnista on aiemmin käytetty nimeä 52 moves

Level 2 - hieman intensiivisempi versio. Tunnissa on mukana myös anaerobisen liikkumisen piikkejä, joissa syke nostetaan hetkellisesti lähelle maksimia. Tämä on terve, turvallinen ja hauska tapa laajentaa mukavuusaluettasi! 

Nia FreeDance on kevyesti ohjattu tietoisen tanssin tunti. Sen tarkoituksena on stimuloida monipuolista ja luovaa liikettä ja kannustaa hyvältä tuntuvaan omanlaiseen keholliseen ilmaisuun. Myös jokaisella Nia-tunnilla on mukana vapaata liikettä, tässä tuntityypissä sille omistetaan kokonainen tunti. Lisätietoja (ENG)

 

Lisäksi Nialla on seuraavat tuntityypit, joita en itse ohjaa

Nia 5 stages on somaattinen, palauttava liikeohjelma joka perustuu ihmisen viiteen kehitysvaiheeseen. Liikesarja on poiminut vaikutteita alkion pyöreistä, pehmeistä linjoista, ryömimisen voimasta, konttaamisen liikkuvuudesta, seisomisen eli kyykkyilyn eduista sekä viimeisenä kävelemisen pystysuorasta asennosta. Ohjeistettu liike tapahtuu pääasiassa musiikitta ja hitaammin. 5 stages on lyhyemmin usein mukana tavallisella Nia-tunnilla, tässä tuntityypissä sille omistetaan kokonainen tunti. Lisätietoja (ENG)

Moving to Heal on suunnattu erityisesti kuntoutujille ja muille asiakasryhmille, joilla on selkeästi joitain rajoitteita esim. liikkuvuuden, lihasvoiman, mielenterveyden tai hermoston toiminnan suhteen. Tunteja pidetään sekä seisaaltaan että istuen. Toki Moving to Heal tunti on loistava harjoitus kenelle tahansa normaalikuntoiselle, onhan hyvä harjoittaa välillä myös hieman pehmeämpää liikettä. Lisätietoja (ENG)

Floorplay on luovaa, funktionaalista, koko kehoa vahvistavaa liikettä lattialla. Floorplayssä leikitään tilalla, ajalla ja painovoimalla. Myös jokaisella Nia-tunnilla on mukana Floorplay-osio, tässä tuntityypissä sille omistetaan kokonainen tunti. Lisätietoja (ENG)

1.png