top of page
  • Writer's pictureHanna Uusiprosi

Fokus auttaa oivaltamaan

Tässä varsin toimiva vinkki parempaan oloon: huomion kohdistamalla voi oppia jotain uutta ja löytää mahdollisesti uusia, terveempiä tapoja liikkua. Ehkä niin itsestäänselvä asia, että sen voima välillä unohtuu kaiken informaation alle?


Jokaisella Nia-tunnilla asetetaan fokus, jokin asia, johon sillä tunnilla kiinnitetään erityisesti huomiota. Se voi olla esim. kehonosa, liikkeen laatu, musiikki, fyysinen aistimus tai mielen malli... Oli fokus millainen tahansa, se on aistittavissa omassa kehossa, olemuksessa.


Nian käsittein: sensation science - olet itse sekä tutkija, että laboratorio. Tällöin myöskin jokainen liikkuja kokee fokuksen omasta sen hetkisestä tilanteestaan käsin. Ts. saman tuntikokemuksen aikana samalla fokuksella osallistujilla voi olla hyvin erilaisia kokemuksia. Oleellista on oma keho, sen aistiminen, siitä oppiminen. Fokukseen keskittyminen itsessään on myös loistava mindfulness-harjoitus.  


fokus

Kuva: Wynand van Poortvliet


Omista oivalluksista vahvat muistijäljet


Huomion kohdistaminen tiettyihin seikkoihin johdattelee usein uusien havaintojen ja oivallusten äärelle. Esim. kerran meillä oli tunnilla fokuksena jalkapohjat ja tarkoituksena aistia erityisesti miten koko muu keho asettuu jalkapohjien päälle. Kun olimme jokusen kappaleen ajan liikkuneet, tanssija hihkui innoissaan: "nyt kun meillä on huomio jalkapohjissa, tuntuu, että liikkeestä tulee sulavampaa!". Että aikaisemmin askellus, liikkuminen on tuntunut vähän "töksähtelevältä", mutta nyt, jalkapohjien huomioinnin avulla liike pehmeni. JA se tuntui selkärangassa asti. Että myös selkä pääsi rentoutumaan.


Toinen jalkapohjiin liittyvä tutkailu sai toisella tanssijalla löytämään ekonomisemman ja miellyttävämmän tavan kävellä, siis liikuntatunnin ulkopuolella. Näitä oma oivalluksia oli niin mahtavaa kuulla! Ja nähdä ilo ja innostus liikkujan kasvoilla!


Ja koska kyseessä on omassa kehossa koettu "ahaa-oivallus" ja se on vieläpä heti ääneen jaettu, uskon, että muistijälki on aika vahva! Muutokseen voidaan päästä siis niinkin yksinkertaisella asialla kuin huomion kohdistaminen.


Fokus, huomion tuominen ei siis ole hyödyllistä ainoastaan mielen harjoittamisessa vaan myös kehotuntemuksen parantamisessa.


Viettäisitkö vaikkapa päivän aistien jalkapohjia? Tai kasvoja? Tai...your focus determines your reality

Kuva: Nia Technique www.nianow.com

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page