Fokuksen kautta terveempiä tapoja

Tässä varsin toimiva vinkki parempaan oloon: huomion kohdistamalla voi oppia jotain uutta ja löytää mahdollisesti uusia, terveempiä tapoja xxx (tässä tapauksessa liikkua). Ehkä niin itsestäänselvä asia, että sen voima välillä unohtuu.


Jokaisella Nia-tunnilla asetetaan fokus, jokin asia, johon sillä tunnilla kiinnitetään erityisesti huomiota. Se voi olla esim. kehonosa, liikkeen laatu, musiikki, jokin Nia-harjoitukseen liittyvä prinsiippi jne... Oli fokus millainen tahansa, se on aistittavissa kehossa, olemuksessa. Nian käsittein: sensation science - olet itse sekä tutkija, että laboratorio. Tällöin myöskin jokainen liikkuja kokee fokuksen omasta sen hetkisestä tilanteestaan käsin. Ts. saman tuntikokemuksen aikana samalla fokuksella osallistujilla voi olla hyvin erilaisia kokemuksia. Oleellista on oma keho, sen aistiminen, siitä oppiminen. Fokukseen keskittyminen itsessään on myös loistava mindfulness-harjoitus.  


Kuva: Wynand van Poortvliet


Tästä herkullinen esimerkki viime viikolta. Tanssija ei varmaankaan pahastu, sillä esitän tilanteen anonyymisti (lämpimät terveiset sinulle!). Tanssija on harrastanut Niaa jonkin verran, mutta ei valtavasti. Meillä oli tunnilla fokuksena jalkapohjat ja tarkoituksena aistia erityisesti miten koko muu keho asettuu jalkapohjien päälle. Kun olimme jokusen kappaleen ajan liikkuneet, tanssija hihkui innoissaan: "nyt kun meillä on huomio jalkapohjissa, tuntuu, että liikkeestä tulee sulavampaa!". Että aikaisemmin askellus, liikkuminen on tuntunut vähän "töksähtelevältä", mutta nyt, jalkapohjien huomioinnin avulla liike pehmeni. JA se tuntui selkärangassa asti. Että myös selkä pääsi rentoutumaan. Tämä oma oivallus oli niin mahtavaa kuulla! Ja nähdä ilo ja innostus liikkujan kasvoilla!


Ja koska kyseessä on omassa kehossa koettu "ahaa-oivallus" ja se on vieläpä heti ääneen jaettu, uskon, että muistimerkki on aika vahva! Ja luulenpa, että samainen tanssija pitää tämän jatkossa mukana omassa liikkumisessaan. Näin yksinkertaisella asialla kuin huomion kohdistaminen.


Toivotan ihanaa viikonloppua - vie fokuksesi johonkin sinulle juuri nyt hyvää tekevään.


Kuva: Nia Technique www.nianow.com