top of page
  • Writer's pictureHanna Uusiprosi

Tasapainoelin ja tanssi

Huimaako ympärimeno esimerkiksi tanssitunnilla? Tasapainoelintä kannattaa siedättää lempeän päättäväisesti.


Aina kun tutkin anatomiaa ja muuta kehon toimintaan liittyvää vähän runsaammin, päädyn ihastelemaan:

1) miten fiksusti kaikki on suunniteltu! Ihan kuin kaikki olisi suunniteltu, paitsi että parhainkaan insinööri ei olisi onnistunut luomaan näin täydellistä systeemiä. Kaikki nippelit ja yksityiskohdat ja plan-b:t ovat paikoillaan!

2) miten kaikki vaatii kunnossa pysyäkseen yksinkertaisesti sitä, että sitä käytetään.


Nyt olen tutkaillut erityisesti asentoon, liikkeeseen ja tasapainoon liittyviä juttuja. Ja tänään ihan viimeiseksi tasapainoelimeen liittyvää huimauksen tunnetta. Tanssiliikuntatunneilla usein pyörähdetään oman akselin ympäri, mikä varsinkin toistettuna saattaa alkaa huimata. Jotakuta herkemmin kuin toista. Ja aina on hyvä kunnioittaa itseään, eli ei ärsyttää liikaa vaan hakea siinä kohdin itselle sopivampi vaihtoehto.

Mutta sitten se toinen puoli - jos aina varoo, tilanne kehittyy vain huonommaksi. Tässäkin on kyse tasapainoisesta lähestymisestä: överisti tekeminen on liikaa, mutta niin on myös överi varominen. Tasapainojärjestelmä on syystä olemassa ja sekin tykkää siitä, että sitä käytetään. (Tässä viittaan siis terveen ihmisen tasapainojärjestelmään, toki huimaukseen on useita mahdollisia syitä!) Tätä on aika selkeästi ja mukavasti kommentoitu Hyvä Terveys -lehden artikkelissa: Eroon huimauksesta / Hyvä terveys

Tasapainojärjestelmän käyttäminen eli käytännössä liikkuminen on huimauksen parasta hoitoa. Liikuntalääke saattaa maistua pahalta, sillä ihminen välttää luonnostaan liikkumista, kun tasapaino on epävakaa.

Aivojen uudelleenkouliintuminen edellyttää tasapainojärjestelmän kiusaamista siihen pisteeseen, että huimaus tulee. Huimaus on merkki siitä, että aivot joutuvat tekemään korjausliikkeitä. Jos elää hissuksiin, kouliintumista ei tapahdu, Laitakari neuvoo.


Jos elää hissuksiin, kouliintumista ei tapahdu. Siinäpä moneen kohtaan sopivaa viisautta!


Harjoittele osissa


Myös ympäripyärähtämistä voi harjoitella osissa. Kuvittele, että seisot kellotaulun keskellä. Kokonainen pyörähdys oman akselisi ympäri olisi koko kierros kellotaulussa.

  • Käänny ensin "vartti" ja palaa keskelle. Teet siis 1/4 kellotaulusta. Toista näitä muutamia kertoja, vaikka hyvän biisin tahtiin.

  • Lisää akselia, käänny vaikka "25min" ja palaa...sitten puolet jne.

  • Harjoittele lyhyitä hetkiä usein.



Kuva: Ahmad Odeh / Unsplash




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page